Årsmöte för Travtränarnas Riksförbund


Årsmöte för Travtränarnas Riksförbund

Datum: 5-6/4 2017

Plats: Wenngarn, Sigtuna
Närvarande: Anna-Karin Rundqvist, Hanna Olofsson, Thomas Uhrberg, Joakim Lövgren, Hans Adler, Thomas Dahlborg, Tobias Eklöf, Peter Eriksson, Anders Moberg, Tony Wallin, Per C Johansson, Fredrik Palm, Jan-Olov Persson, Patrik Nygren, Tommy Zachrisson, Göran Lång, Sören Lennartsson, Johan Wiman, Fredrik Söderberg, Michael Halvarsson, Jörgen Westholm, Jan Halberg, Bo Falsig, Claes Svensson, Staffan Osterling

ONSDAG
Sedvanliga årsmötesförhandlingar hölls, där André Eklundh blev ny styrelseledarmot. Han efterträder Bo Falsig, som avtackades för ett mångårigt och gott styrelsearbete.
Omval i styrelsen.
Jan Halberg, ett år som ordförande.
Peter Eriksson, styrelseledamot två år (vice ordförande).
Jörgen Westholm, styrelseledamot ett år.
Claes Svensson, valberedningens ordförande, berättade om valberedningens arbete och efterlyste mera ideér och förslag från medlemmarna, och övriga i valberedningen är Mats Rånlund och Kristian Lindberg. Inga förändringar vad det gäller arvode med mera, inte på några poster.
Fem motioner behandlades. Bifall på samtliga.

Motion 1 - Dalarnas Travtränarförening
Grafik i tv.
Vi har länge efterfrågat till mediebolaget Kanal75 att segrande hästs tränare bör stå med i grafiken, för att få reklam. Vi har hittills ej fått något gensvar, men tydligen ska det sägas att plats för sådant inte finns. Vid många segrar nämns inte ens tränaren i sändningen, och att då inte ens få stå med så blir bevakningen på tränaren noll. Denna fråga har ältats så pass länge, så att om ingen ändring sker borde vi sätta något ultimatum på Kanal75.
Svar från Erik Adielsson: Givetvis ska vi jobba för att tränarna ska stå med i grafiken, jag tar det med Per Tellander direkt.

Motion 2 - Dalarnas Travtränarförening

Breddlopp helger, vad hände med det?
När ATG marknadsförde lördagstävlingar på kvällar, var det sagt att det skulle vara breddlopp som riktar sig till B-tränarna, och de har oftast tid på just lördagskvällar och även söndagar. Numera ser vi lördagkvällar med vanliga lopp, och breddloppen på vardagarna. Vår uppgörelse var ingenting värt, vad gör vi åt detta?
Svar från Johan Lindberg: Möjligtvis slarvigt uttalat vid uppgörelsen. Lindberg menade att breddtävlingar, inte breddlopp, körs på lördagskvällarna. TR kommer driva att tävlingar för proffstränade hästar ej körs på lördagskvällar, på grund av arbetsmiljö/tider.

Motion 3 - Dalarnas Travtränarförening
2018 blir lägsta förstapris 50 000 kronor i ALLA treåringslopp.
Vi tycker att lägsta treåringsloppet alltid ska vara upp till 49 999 kronor, och för hästar som inte vunnit lopp. Då kan man starta flera gånger, och tjäna fina pengar vilket innebär att hästarna kan få en behaglig början på karriären och det tjänar alla på.
Svar från Mattias Stenby och Johan Lindberg: Intressant förslag som vi givetvis ska titta närmare på.
Tillägg: TR jobbar för att representanter ska vara med och kolla på prop-skrivande och nya V75-divisioner. TR återkommer inom kort om vi är välkomna att hjälpa till med denna viktiga fråga.

Motion - Jägersro Travtränarförening!
Vi har diskuterat problemet vi har med att hitta ny personal till våra verksamheter. I diskussionerna har vi kommit fram till att det är väldigt få som fortsätter från travets ponnyverksamheter och går över till stor häst. Detta ser vi som ett stort problem och något som vi måste försöka hitta en lösning till. Om vi kan få fler av de aktiva inom ponnytravet att fortsätta med stor häst så tror vi att det kan minska problemet med att hitta ny personal. Vi tror att vi behöver närma oss ponnysporten mer och ett förslag vi har är att införa någon form av mentorsystem där de ungdomar som är aktiva inom ponnytravet erbjuds att vara med på t.ex tävlingskvällar hos den tränaren som är dennes mentor. Vi tror även att man genom att sänka åldersgränsen för att köra ponnylopp till t.ex 18 år skulle kunna påskynda processen att få ungdomarna att gå över till stor häst.
Svar: Lång diskussion fördes kring motionen, och Staffan ska kontakta ST och höra vilken typ av instruktioner travskolorna har för att ungdomar ska gå vidare till större hästar. Alla upplever att det är personalbrist, och Sara Westholm påvisade senare under dagen att antal elever på travgymnasium runt om i landet minskar vilket oroar tränarna.

Motion - Bergsåkers Tränarförening
Vi hade möte igår 23/3 och lämnar nu en åsikt som varit uppe på tapeten tidigare, nämligen ett önskemål att få till att det INTE körs lunchtrav på måndagar. Som ni vet är måndagen en startbräda för hela veckan, och många tränas denna dag.
Svar: TR kommer ta upp frågan med ST, då det är lämpligt att utländska banor eller galoppen kör måndagsluncher då det är mycket arbete på gårdarna. Alla tränare var överens att måndagar var den mest olämpliga dagen för lunchtrav, då alla har mest jobb denna dag.

Lunch

Under eftermiddagen höll Mats Norberg från ST:s styrelse föredrag om moms, EU-domar Legolas, lika villkor och information om skattedomar som kan påverka för våra hästägare. Mer information om detta kan ni få av Staffan Osterling.
Sara Westholm hade genomgång om Arbetsmiljöverkets inspektioner som varit i olika stallar. Hon informerade även om kommande förhandlingar med Kommunal samt avtal och arbetstider. Även där finns mer information hos Staffan. Båda föredragshållarna var mycket uppskattade av stämmans delegater, avtackades med en guldfärgad påse.
Kvällen avslutades med en mycket trevlig och god middag, där diskussionerna fortsatte och där Stefan Melander prisades med TR:s Guldnål för sina fantastiska resultat, bland annat Elitloppet, Hambletonian, Prix d’Amerique - totalt 37 Grupp 1-segrar!
De övriga som fått det är Uno Swed, Sören Nordin, Stig H Johansson, Berndt Lindstedt, Erik Berglöf, Gert Lindberg, Stig Lindmark, Rune Johansson, Jim Frick, Olle Goop.

TORSDAG
Torsdagen börjades med ett förberedande samtal inför mötet med inbjudna gäster från Svensk Travsport med styrelse, Johan Lindberg, Mattias Stenby, Erik Adielsson och Göran Wahlman.
Här nedan ett antal frågor, påståenden samt svar som kom fram under förberedande samtalet.

• TR har länge drivit frågan om en nationell/central licenskommité. Vad händer i frågan?
Svar från Göran Wahlman: Lokala sådana kommer med start från denna vecka att göras om och inte inkludera licensindragning. Den typen av fråga kommer att skötas av ST centralt.

• Jägersro och Solvalla har platser i storlopp som riskerar hamna hos avstängda tränare.  Vad sägs om det?

Svar från Mattias Stenby: I propositionerna står det numera ”platsen tas efter godkännande av respektive travsällskap”.

• Hur ser Fabrice Souloy-fallet ut?

Svar från Göran Wahlman: Rättegång i Oslo 30-31/5. Utredningen består i nuläget av 450 sidor, detta datum kan ej skjutas fram.
Wahlman informerar också om ny info angående om anställd som jobbar med frågor angående dopning. Johan Nilsson, tidigare A-tränare och polis, kommer att jobba mera ute på fälten, med antidopningsfrågor - och mottot är lika villkor för alla.

• Vad gäller i Sverige angående målvakts-förfarande?

Svar från Göran Wahlman: I nästa vecka bestäms i licenskommitén att vi har samma regler som Norge. Samröre med målvakter innebär direkt avstängning.

• Code of conduct - varför gäller detta ej ATG och Kanal75?

Svar från Göran Wahlman: ATG och Kanal75:s anställda omfattas ej av reglementet, vilket ST:s och banpersonal gör. Vi skriver inte om reglementet på grund av att vi inväntar skilsmässan från ATG.

• Hur jobbar ST med code of conduct?

Svar från Johan Lindberg: Inget ärende hittills i år. Om någon vill påpeka något, kontakta då kundtjänst som i sin tur kontaktar Staffan Falk som tar det till disciplinnämnden. Mattias Stenby ansåg att TR bör använda sin egen code of conduct istället för ST:s, som anses varna tandlös och rund jämförd med TR:s. Basorganisationen bör jobba mer med sina medlemmar, i dessa frågor.

• Tidsschema på tävlingsdagar från defilering till start? Kortas ner vid tidsbrist i tv, varför?

Svar från Johan Lindberg: Så får det absolut inte vara. TR rekommenderar sina medlemmar att inte köra upp till start, om det kortas ner från fem minuter. Alla hästar ska få förberedas på bästa vis, och alltid samma rutiner.

• Utländsk V75:a, varför har vi inte samma reglemente och anmälningssystem? Till exempel Momarkens bana höll inte alls klassen som krävdes nyligen, och målkameran var ej perfekt.

Svar från Erik Adielsson: Håller med om att reglementet ska vara detsamma.
Stenby och Lindberg menade att det är bra för ekonomin och anmälningssystemet är svårt att byta vid tävling i annat land. TR kommer driva frågan för samma reglemente, och att anmälningarna sköts i Sverige. Annars anser vi inte att det är korrekt att lämna ifrån oss de heliga V75-tävlingarna.

• Varför har vi ej central propositionsskrivande? Detta fungerar ej just nu…

Svar från Erik Adielsson: Ett bra förslag, med central propositionsskrivning.
Stenby håller med, och Lindberg lyfter frågan i styrelsen men påpekar att kunskap försvinner från banorna om detta blir verklighet.

• Mittmedia - lägger ner i stort sett all travbevakning? 14 banor finns i Mittmedias region.

Svar från Johan Lindberg: Jag ska träffa representanter från Mittmedia om 14 dagar. Lindberg ställde en fråga till stämman: Vad kan vi göra för att påverka situationen? Det vi kom fram till är att vi själva måste visa upp oss för detta mediabolag så de får upp ögonen för vår härliga sport.

• Anser ni att ST har en tillräckligt bra laguppställning för att ta över ATG?

Svar från Johan Lindberg: Absolut inte. Vi har låtit ATG styra bilen historiskt. Från och med nu och inte minst från 2019 när skilsmässan ska vara genomförd så krävs det att vi tar ett helt annat ansvar för såväl sport som sportslig och teknisk utveckling.

• Nya programmet – vad var det?

Svar från Johan Lindberg: Nya programmen är stoppade. En miss från en ATG-anställd. Fråga då från publiken: För några år sedan, när vi skulle spara ner på programutskick, hade vi en väldigt dålig utredning som ej var förankrad bland oss aktiva. Hur kan det bli så mycket strul kring programhanteringen? Svar då från Lindberg: Utredningen kring detta var dåligt skött. Så som det här gick till ska det inte få göra.

• EU-bidragsrådgivare har TR länge önskat att ST ska skaffa för att hjälpa de aktiva inom sporten. En sådan rådgivare kan hjälpa längs vägen, för att hitta rätt. Vad händer i frågan?

Svar från Johan Lindberg: Lång betänketid. Vi har tyvärr inte gjort något åt det, men jag har ett namn som kan vara lämpligt.

• Positioneringssystemet ni skröt om. Vad händer i utvecklingen?

Svar från Johan Lindberg: Kontakta Per Tellander angående detta.

Publikens frågor var då många på mötet, till exempel varför det inte står 1.12 istället för 45 kilometer i timmen? Mellantider i massa olika former skulle lanseras, ej löst ännu. Många fler saker än detta blev utlovade vid introduktionsmötet. TR lovande snabb uppföljning med detta, vi återkommer i frågan.

• Vad som hände med träffen som skulle ske mellan tränare och reportrar på Kanal75 i utbildningssyfte?
Svar från Johan och Jan Halberg: Detta har fallit mellan stolarna, vi sätter full fart med det och kontaktar Per Tellander.

• Hur sköts kontrollerna för att få A-licens?

Svar från Johan Lindberg: På styrelsemötet i maj bestäms ett nytt arbetssätt på hur vi styrker A-licenser. Nya rutiner för kontroll av intyg och referenser är på gång.

• Skadat sportens anseende, vad är det?

Svar från Göran Wahlman: Orden går knappt att använda juridiskt. Vi jobbar istället med vår code of conduct numera.

Hur ställer vi oss till satsningen Legolas?
Johan Lindberg hade innan mötet fått massor av frågor angående Legolas, och hade med sig ett dokument där åtta frågor och svar finns. Lindberg tycker det är viktigt att alla TR:s medlemmar ska läsa igenom det. Se nedan.
Vad anser Svensk Travsport om det nya spelbolaget som nu kommer att starta?
– Vi står inför en omreglering av spelmarknaden, något som sannolikt kommer att innebära stora förändringar då ATG skulle bli ett spelbolag som vilket som helst på en konkurrensutsatt marknad. Det som är oroväckande för oss som sport är risken att Rune Anderssons bolag i dagsläget är en direkt konkurrent till ATG. Oavsett hur stor omsättning de lyckas uppbringa så är det troliga att den kannibaliserar på pengar som annars skulle omsatts hos ATG. För oss som ägare till ATG ser vi givetvis mycket hellre ett starkt och lönsamt ATG som kan ge pengar tillbaka till sporten. Vi stänger däremot inga dörrar för framtiden beroende på hur den omreglerade marknaden kommer att se ut.

Har Svensk Travsport erbjudits någon form av samarbete med Rune Andersson?
– Ja. Vi har haft många och långa diskussioner under flera år. Problemet är att vi vet idag inte vad utfallet av spelutredningen kommer att bli. Vi har givetvis tittat på flera olika scenarier och Rune Anderssons bolag skulle eventuellt kunna spela en viktig roll för svensk travsport i framtiden. Under rådande lagstiftning har vi självklart heller inte kunnat fatta beslut om att samarbeta med ett bolag utan svenskt tillstånd. Den dagen vi har en omreglerad marknad har vi däremot ett annat läge.

Är Svensk Travsport i konflikt med Rune Andersson idag?
– Nej. Vi för på olika sätt en fortsatt dialog. Dock är vi tydliga med att vi idag inte kan samarbeta med ett i Sverige oreglerat bolag som konkurrerar med vårt egna spelbolag ATG. Tyvärr verkar deras mission inte heller vara att locka nya kunder till trav och spel utan direkt utmana ATG. Hade Rune Andersson och hans delägare startat ett bolag som konkurrerat med de andra delarna av spelmarknaden (sportspel, lotterier, casino, poker med mera) och gett eller fonderat en del av överskottet till den svenska travsporten hade han blivit en superhjälte inom travet. Det bolaget hade också kunnat säljas med en rejäl vinst – till exempelvis ATG – inom några år. Då hade vi haft en riktig win-win-situation.

Varför säger Svensk Travsport nej till de pengar som erbjuds från det nya spelbolaget, det är ju samma pengar?
– I nuläget kan vi som sagt inte ha ett samarbete med en i Sverige oreglerad aktör. Men ett nytt spelbolag skulle med all sannolikhet inte skapa särskilt många nya travspelare utan enbart ta spelare från ATG. Det skulle slå på ATGs omsättning, lönsamhet, kassaflöde, tillväxt och därmed konkurrenskraft. För att ett spelbolag ska kunna vara framgångsrikt på en omreglerad marknad krävs stora volymer och många kunder. Något som ATG har idag. Det ger möjlighet att kunna göra investeringar och hävda sig i konkurrensen och i slutändan kunna ge mer pengar tillbaka till sporten och det är alltså helt avgörande för oss att vårda det.

Vad anser Svensk Travsport om att det nya spelbolaget kontaktat alla A-tränare med ett brev och en gåva?
– Vi försöker vara tydliga mot de aktiva inom travsporten kring vad det innebär om det kommer en ny, oreglerad aktör och konkurrerar med vårt spelbolag ATG. Det är en ganska enkel diskussion – vi i sporten har idag ett spelbolag, det vill vi värna och hålla så starkt som det bara går.

Vad är Svensk Travsports plan nu när det nya spelbolaget ska lanseras?
– För oss på Svensk Travsport är det viktigaste i den här frågan att säkra finansiering av vår sport. Det gör vi bäst genom att fokusera på den kommande spelutredningen och arbeta för att villkoren i en kommande omreglering blir så gynnsamma som möjligt för oss. Innan vi vet utfallet av detta är det fortsatt viktigt att värna om sportens egna spelbolag.

Kan det nya spelbolaget gå förbi Svensk Travsport och förhandla direkt med banorna?
Nej. Svensk Travsport har ett tämligen nytecknat avtal gällande bild och ljudrättigheter med alla travsällskap. Varje banas tototillstånd är villkorat av lojalitet med ATG på alla områden inklusive reklamplatser, sponsring med mera.

Vad är Svensk Travsports inställning till den juridiska tvisten gällande varumärket Legolas?
– Vi har förståelse för att ATG vill värna sina rättigheter. Det vore märkligt agerat om ATG inte reagerade på en ny konkurrent som vill använda det namnet utan lov. ATG agerar också på en långt större spelmarknad idag. Det finns 85 aktiva spelbolag på den svenska marknaden, som alla konkurrerar (i olika grad) om kunderna. Det finns inga av dessa bolag som skulle ge upp några immateriella rättigheter till någon annan.

En sammanfattning av två trevliga dagar på Wenngarn.

Sportsliga hälsningar
Styrelsen i Travtränarnas Riksförbund

hit counter joomla