Nyheter

Anteckningar styrelsemöte 25/11

2017-12-01

Styrelsemöte TravtrÀnarnas Riksförbund 25/11-17 Best Western, Bromma

NĂ€rvarande Jan Halberg, Staffan Osterling, Andre Eklund, Hanna Olofsson, Peter Eriksson, Thomas Uhrberg, Sebastian Hedblom

Återkoppling till Höstmöte samt senaste telefonmöte.

Medias nÀrvaro vid Höstmötet blev inte helt lyckat Àven om inga felaktigheter publicerades.

En generell kÀnsla som flera av styrelsemedlemmarna fÄtt den senaste tiden Àr att starttiden pÄ V75 kan komma att flyttas i framtiden Ät det hÄll som önskat.

Staffan redovisade frÄn möte med Reglementskommittén, dÀr drivningar fortsatt har högt fokus. De ojÀmna bedömningarna Àr fortsatt problem var reflektionen frÄn styrelsen, men vi har naturligtvis ocksÄ ett ansvar att bli bÀttre.

Möjligheten att köra extra kvallopp med redan inkvalad hÀst har tagits vidare och vi följer upp utvecklingen med tillÀgg om att det vore positivt om kvalloppen finns i lopparkivet.

Redovisning och diskussion kring ”Second- Opinion”- Överklagan förslaget

TreĂ„rspropositionerna har inte korrigerats som önskat och efter att ha sett bl.a. propositionerna till Örebro 19:e januari 2018 sĂ„ kontaktar Tomas, Petter Johansson pĂ„ ST samt Claes Broberg (som tillsammans med Jon Valter Pedersen varit med i möten med Petter Johansson i frĂ„gan) för att se hur vi gĂ„r vidare i Ă€rendet.

Vad gÀller önskemÄlet om fler Breeders Crown lopp fr.o.m. 2019 sÄ har det via Breeders Crown kommittén gÄtt vidare till STs tjÀnstemÀn och vi följer upp med tanke pÄ tÀvlingsplaneringen.

Mestadels positiv respons pÄ Svante BÄths förslag kring lördags- och söndagstÀvlingarna. Projektet fortgÄr sÄledes och Svante kallas till nÀsta möte för att redovisa mer om arbetet och den projektgrupp som ska bildas.

 

Till nÀsta möte kallas Àven valberedningens ordförande för att diskutera vÄrens val till styrelsen.

Anteckningar frÄn möte 24/11

2017-12-01

Anteckningar möte med

Johan Lindberg, Lena Engström och Erik Adielsson

Bromma 24/11-17

 

Inför det extra förtroenderÄdet 12:e december fick vi lite bÀttre insyn i de frÄgor som skall komma att diskuteras dÀr. TR fÄr ocksÄ tvÄ platser dÀr, vilket var ett önskemÄl frÄn vÄr sida sÄ travbanorna skickar bÄde ordförande samt VD.

De tre Àmnena man redovisade kring var;

* STs framtida organisation vid den planerade skilsmÀssan med ATG vid den förvÀntade omregleringen av spellagstiftningen 1/1-19 (BeslutsgÄngen bl.a. LagrÄdsremiss 20/12-17, Riksdagsbeslut 13/6-18)

*Ägandet av ATG

*Samarbete med Dansk Travsport

 

Det blev Ă€ven diskussioner kring hur ”momsfrĂ„gan” utvecklar sig, ST samarbetar med LRF och bl.a. Ă€r ett möte med generaldirektören för Skatteverket Ă€ger rum 6/12.

Det kommer bli krav pÄ sÀkerhetsspÄr för samtliga travbanor 2020.

Johan Lindberg fick frÄgan kring licensutredningen och var nöjd med att höra vÄran stÄndpunkt, beslut ska fattas i vÄr men processen kan snabbas pÄ tack vare den tydliga kommunikationen pÄ mötet.

 

Erik Adielsson skickade ocksÄ med en vÀdjan om att vi alla ska hjÀlpas Ät att stÄ upp för ATG

Reglementskommittén 15/11

2017-12-01

Protokoll fört vid telefonsammantrÀde i ST:s reglementskommitté den 15 november 2017

 

Deltagare: Staffan Falk (ordförande), Erik Adielsson (deltog ej i diskussionen § 2 angÄende körsvenner),  P-O Grannas, Petter Johansson, Maria Karlsson, Staffan Osterling, Dick Sjöberg, Johan Untersteiner (deltog ej i diskussionen § 2 angÄende körsvenner) och Göran Wahlman (sekreterare).

 

§ 1 FöregÄende protokoll

Protokollet godkĂ€ndes och lades till handlingarna med följande kommentar. FrĂ„gan om att kuskar endast ska fĂ„ tĂ€vla pĂ„ en bana per dag har mött motstĂ„nd inom TR, varför den lĂ€ggs pĂ„ is tills vidare. ”War room”-frĂ„gan lever vidare och nĂ€sta steg Ă€r att Staffan Falk och Petter Johansson ska besöka SHL och se hur det fungerar inom ishockeyn. Information om stĂ€nkskydd pĂ„ jĂ€nkarvagnar finns pĂ„ travsport.se.

 

§ 2 Drivning

Göran Wahlman och Staffan Falk meddelade, efter genomgÄng av de körsvenner som pÄtalats vid föregÄende sammantrÀden samt efter genomgÄng av aktuell statistik, att ÄtgÀrder ska vidtas med följande körsvenner, vilka har för mÄnga bestraffningar i förhÄllande till antal körda lopp. Staffan Falk fick i uppdrag att kontakta nedan nÀmnda körsvenner/ryttare.

Telefonsamtal med:

 

KommittĂ©n kunde konstatera att det procentuella antalet drivningsförseelser fortsatt ligger pĂ„ en högre nivĂ„ Ă€n under motsvarande period 2016, 1,83 procent av tĂ€vlande ekipage under perioden 1 januari – 13 november 2017 jĂ€mfört med 1,62 under motsvarande period 2016.

 

§ 3 Köra kvallopp Àven om det inte behövs enligt kvalreglerna

TR har framfört förslag om att det ska vara tillÄtet att köra/rida kvallopp om man sÄ önskar. Petter Johansson och Göran Wahlman fick i uppdrag att se över kvalreglerna och en förutsÀttning för att delta i kvallopp, nÀr det inte behövs, Àr att det finns plats.

 

§ 4 KörsvensÀndring sjukdom

Staffan Falk gick igenom statistiken och konstaterade att det Àr sÀllan det blir körsvensÀndring p.g.a. sjukdom. Det Àr ett fÄtal kuskar det handlar om och ST fÄr hÄlla dessa under uppsikt och om nÄgon stryker sig för ofta fÄr Petter Johansson ta ett personligt samtal med denne.

 

§ 5 LöshÀst

TR har efterfrÄgat vad som gÀller om det blir löshÀst pÄ banan. Göran Wahlman förklarade att ekipagekontrollanterna har fÄtt instruktion om att i möjligaste mÄn slussa ut övriga hÀstar frÄn banan, om det kan göras pÄ ett sÀkert sÀtt, nÀr löshÀsten inte Àr i nÀrheten.

 

§ 6 Provstart i bakvarv pÄ bortre lÄngsidan

TR har pÄtalat att det blivit vanligare med snabba provstarter i bakvarv pÄ bortre lÄngsidan, dÀr övriga hÀstar lÀtt kan bli uppstressade samt att det föreligger olycksrisk. Staffan Osterling ska meddela Erik Adielsson vilka kuskar det handlar om, sÄ pratar Erik med dessa.

 

§ 7 ”Second opinion”

KommittĂ©n diskuterade förslaget om att införa en ”second opinion”-möjlighet betrĂ€ffande bestraffningar som inte Ă€r överklagningsbara. Petter Johansson har författat ett tĂ€nkbart förslag (se bilaga), men innan det kan bli verklighet mĂ„ste det sĂ€kerstĂ€llas att logistiken runt filmöverföringar m.m. fungerar.

 

§ 8 SÀkerhetsspÄr

Staffan Falk och Karin Svensson har lĂ€mnat ett förslag till ST:s styrelse, att vid banombyggnad ska sĂ€kerhetsspĂ„r ingĂ„. Johan Untersteiner redogjorde för problemen pĂ„ Åby med brunnar, som innebĂ€r en sĂ€kerhetsrisk. Att Ă„tgĂ€rda dessa problem Ă€r en dyr historia.

Eftersom Eskilstunas sÀkerhetsspÄr verkar vara funktionsdugligt (Staffan Falk ska sÀkerstÀlla detta med Eskilstuna) beslutade kommittén att snarast möjligt pÄbörja en testverksamhet dÀr.

De regler som kommittén enats om tidigare lyder:

Om en diskvalificerad hÀst pÄ innerspÄr inte anvÀnder sÀkerhetsspÄret ska körsvennen bestraffas.

För galopperande hÀstar som Ànnu inte diskvalificerats Àr det frivilligt för körsvennen att anvÀnda sÀkerhetsspÄret. Om sÀkerhetsspÄret anvÀnds ska hÀsten alltid diskvalificeras.

 

§ 9 Nya kameror pÄ banorna

Petter Johansson rapporterade att prio-1 och 2-banorna Àr klara. Hur det blir med prio-3-banorna har Ànnu inte beslutats, dÄ det saknas pengar för att installera kameror pÄ samtliga banor som ingÄr i den kategorin.

 

§ 10 Positionsbyten i ledningen

Dick Sjöberg pÄtalade att det blivit vanligare med positionsbyten i ledningen, ledaren slÀpper till utvÀndig hÀst och gÄr i nÀsta skede ut och övertar ledningen, och att detta bör stÀvjas.

Efter diskussion beslutades att TR tar med sig frÄgan till sina medlemmar, att kommitténs ledamöter funderar vidare och att frÄgan dÀrför bordlÀggs till nÀstkommande sammantrÀde.

 

NÀstkommande sammantrÀde blir i Stockholm onsdag den 7 mars 2018 kl. 12.30-16 (lunch kl. 11.30).

 

Vid protokollet   Justeras

 

Göran Wahlman  Staffan Falk

Anteckningar frÄn Höstmötet

Jan Halberg öppnade mötet, ca 30 medlemmar pÄ plats. Jan tryckte pÄ tvÄ punkter

 

Hur hÄller vi ihop TR

TĂ€vlingsplaneringen (dialogen med ST)

Efter lite snack kring frÀmst det sistnÀmnda kom inbjudna gÀsterna frÄn Sulkysport (Freidenvall, LernÄ, Kristoffersson), Hans Skarplöth, Mats Norberg, Johan Lindberg, Petter Johansson samt Tomas Fyhr.

Skarplöth drog spelsiffror kring V86 samt den fÀrska kvartalsrapporten för ATG, Àven spelmÄlen för de tre huvuddagarna (V86 30 milj, V75 100 milj, GS75 20 milj). Vad gÀller supertisdagarna pÄ Solvalla 2018 sÄ planeras inga nya spelformer och denna dag kommer vara fjÀrdeprio som speldag betraktat.

Hans fokus ligger pÄ spelet och den förvÀntade omregleringen fr.o.m. 1/1- 19, men konstaterar att det i framtiden troligen kommer krÀvas ny kompetens pÄ banorna och att vi behöver utveckla alla mötesplatser. Vad gÀller banpubliken Àr det dock STs bord.

TR Ă€r oroade kring V86 express och hĂ€stĂ€gare/publik upplevelsen, Lindberg hĂ€vdar att det varit positivt för JĂ€gersro, Åby har provar lite nya grepp under 2017 som nu ska utvĂ€rderas. Solvalla och BergsĂ„ker har varit för dĂ„liga men dialog förs och han tycker att det blĂ„ser positivare vindar efter bl.a. den utbildning som sportcheferna nu genomgĂ„r.

Vad gĂ€ller TRs önskemĂ„l om mer inflytande sĂ„ lovade bĂ€ttre Ă„terkoppling frĂ„n bĂ„de STs styrelse och tjĂ€nstemĂ€n. Men man ville ocksĂ„ fĂ„ information om ”hur TR vill bli lyssnade pĂ„â€

Efter lunch lÀmnade gÀsterna och diskussionerna fortsatte kring;

Nio Breeders Crown dagar

V75 och GS75 pÄ samma bana för att göra resor och kostnader mer effektiva

Central propositionsskrivning

TRs krav pÄ att vara med i tÀvlingsplaneringen samt att inga beslut i denna frÄga tas utan att vi Àr med vid bordet

EnkÀt frÄn TR till banorna, Vad gör man för hÀstÀgare /publik och hur ser planerna ut framöver

Förslaget kring TreÄrspropositionerna Àr enligt uppgift Àndrat och vi krÀver dÀrför möte innan beslut tas

Vi uppmanar Àven till att jobba vidare med de lokala sÀllskapen

Mats Norberg drog ocksÄ den aktuella frÄgan kring momsregistrering, hÀr kan det bli problem för hÀstÀgarna. Fortsatta möten med Skatteverket pÄgÄr.

 

 

/Sebastian Hedblom 2017-10-26

Extra viktigt Höstmöte 25/10

Efter mötet med STs styrelse och tjÀnstemÀn 25/9, hölls en kort trÀff under Kriteriehelgen pÄ Solvalla med de medlemmar som kunde deltaga. DÀr beslutades att vi skulle kalla till ett extra viktigt höstmöte.

Mötet, dit samtliga A-trÀnare Àr vÀlkomna, kommer Àga rum 25/10 klockan 9.30 (fika fr 9.00) i Nordinsalen, Solvalla.

FrÄgestÀllningar ni bör diskutera lokalt innan mötet Àr bl.a.

* Hur ser vÄra medlemmar pÄ travets framtid?

* Hur gÄr vi vidare ?

Mötet berÀknas hÄlla pÄ till kl 15 och TR bjuder pÄ lunch i halvtid.

Hans Skarplöth, Mats Norberg, Johan Lindberg samt fler externa gÀst kommer att deltaga.

Vid frÄgor kontakt Staffan Osterling

Westholm avgÄr

Idag offentliggjorde Jörgen Westholm att han avgÄr frÄn TRs styrelse med omedelbar verkan efter 14 Är av stort engagemang i styrelsearbetet. TyvÀrr förlorar styrelsen en ytterst driven ledamot men kan Ä andra sidan inte annat Àn respektera hans beslut, som han ocksÄ motiverar pÄ sin hemsida och vi vÀljer att publicera nedan.

Westholms plats i styrelsen blir vakant fram tills Ärsmötet i vÄr dÄ ett nytt namn vÀljs in

"2017-09-15

Jag avgÄr frÄn TRs styrelse

MÄnga har tyckt att jag lagt mycket tid travpolitiskt och försakat annat. Jag har i min tro trott att jag gjort rÀtt med mÄlet att nÄ bÀsta möjliga travsport, men har nu insett att det Àr bÀttre att kliva av och fokusera allt pÄ familjen och stallet.

Jag avgÄr!

Efter att ha suttit i TravtrĂ€narnas Riksförbunds styrelse sedan 2003 kĂ€nner jag att det Ă€r omöjligt att sitta kvar. Årsmötena pĂ„ sistone har till stor del handlat om Xpress, lunchtrav, 16.20 och konstiga starttider pĂ„ helgerna – saker som gör det svĂ„rt i arbetet kring ett travstall.

Ett av TR:s ansvar mot sina medlemmar Ă€r att se till att hĂ€stĂ€gare, personal och deras vĂ€nner och familj trivs nĂ€r de Ă€r pĂ„ arenan. En trivsam upplevelse pĂ„ travbanan gör att kunder stannar och att nya personer kan bli intresserade av att Ă€ga hĂ€st. NĂ€r avtalet kring PokalĂ„ret skrevs 2014 kan man sĂ€ga att en tyst överenskommelse togs, att vi stöttar varandra – ST, ATG och TR.

Vi har suttit som gisslan 2015, 2016 och 2017 och inte fÄtt sÀga vad vi tycker och tÀnker, för dÄ riskerar vi PokalÄret. Vi har haft bra möten med ST:s personal om förbÀttringslösningar, kÀnns det som, men inget har direkt hÀnt dÄ beslutsprocessen varit seg.

För en mÄnad sedan blev vi i TR:s styrelse eniga om att det rÀcker med V86 Xpress. Vi upplever det som Àr en fientlig produkt för de som besöker travbanorna. HÀstÀgarna stannar hemma istÀllet för att se sin hÀst tÀvla, för de tycker inte att det Àr roligt att komma till travbanan. Vi har pÄpekat detta till ST:s styrelse flera gÄnger. TR:s styrelse trÀffade Johan Lindberg den 30/8 och meddelade att TR kommer rekommendera bojkott om detta med Xpress fortsÀtter. ST skulle 31/8 besluta nÄgot i denna frÄga, men fick kalla fötter och tog upp det som en mötespunkt 1/9 pÄ förtroenderÄdet i Malmö.

ST tog fram tre alternativ, som de förtroendevalda fick chansen att tycka till om. Ett alternativ gjordes för att splittra TR:s enighet enligt mig, och det var att lĂ„ta Solvalla slippa alla fredagsluncher som de straffats med de senaste Ă„ren. Vips sĂ„ svĂ€ngde givetvis SolvallatrĂ€narna, vilket jag ocksĂ„ förstĂ„r. Fredagsluncherna Ă€r hemskt tuffa för alla som jobbar i travstall, dĂ„ fredagen innehĂ„ller mĂ„nga arbetssysslor, sĂ„ ST visste exakt hur man söndrade enheten. Detta har jag upplevt mĂ„nga gĂ„nger sedan jag började 2003. De Ă€r duktiga pĂ„ att slĂ€nga köttben lite hit och dit, dĂ„ mĂ„nga i sporten (banor, trĂ€nare, uppfödare m.m.) har stora egenintressen i flera beslut och inte ser helheten och till svensk travsports bĂ€sta. ”Med ett köttben i egen mun blir man lĂ€tt mindre missnöjd.” Som strukturen Ă€r i Svensk Travsport nu, med sĂ„ mĂ„nga sĂ€rintressen, kĂ€nner jag att mitt styrelsearbete kĂ€nns meningslöst.

Efter Derbyhelgen ringde Hans Skarplöth och bad om ett möte under nĂ€stkommande vecka, för att höra vĂ„r syn pĂ„ det hela. MĂ„ndagen den 4/9 hade TR telefonmöte, dĂ€r Peter G Norman berĂ€ttade att SolvallatrĂ€narna stöttade förslaget att köra Xpresstrav pĂ„ onsdagarna, bara de slapp lunchtrav pĂ„ fredagarna. Under mötet bestĂ€mdes att jag skulle prata med Skarplöth, och att jag skulle göra det jag kunde för att fĂ„ Hasse pĂ„ vĂ„r sida. Fredagen den 8/9 hade TR telefonmöte med Hasse, ett bra möte med ”vĂ€l högt i tak” kanske,  men det blir lĂ€tt sĂ„ för mig för jag Ă€r sĂ„ engagerad i mitt styrelsejobb.

Mötet slutade klockan 10.55, med orden: Hur gÄr vi nu vidare?

Vi hör av oss, sa TR till Hasse, och det inom kort. 10.15, alltsÄ nÀr mötet pÄgÄr, berÀttar ST hur sÀsongen 2018 kommer att se ut. Snacka om chock dÄ jag kikade in pÄ travsport.se. Sedan mötet med Johan Lindberg, alltsÄ den 30/8, har ingen frÄn ST hört av sig till TR. Erik Adielsson frÄn STs styrelse var pÄ TR:s telefonmöte 4/9 och berÀttade dÄ om fördelarna med Xpress-trav. Jag köpte det inte. Ingen annan har hört av sig.

ST valde att köra sitt race, vilket man sedan fick bekrÀftat av Hans Ljunqvist pÄ fredagskvÀllen via sulkysport.se dÀr han meddelade att TR inte var en av instanserna som de ville förankra detta hos.

Jag kĂ€nner att sportens styrande inte lyssnar pĂ„ de aktiva. Jag kĂ€nner ett konstigt svek pĂ„ flera stĂ€llen, sĂ„ dĂ€rför vĂ€ljer jag att inte lĂ€gga mer kraft och energi pĂ„ detta nĂ€r de aktiva inte Ă€r mer vĂ€rda. Vi Ă€r bara spelpjĂ€ser i jakten pĂ„ mer spel – men ibland kan faktiskt trivseln vĂ€gas in.

Orden som vi ofta hör frĂ„n ST - transparens och process - har missbrukats, ett uttryck som försvunnit i samhĂ€llet och i travet Ă€r ”sunt förnuft”. LĂ„t oss börja anvĂ€nda det!

Jag har haft en mycket trevlig tid i TR:s styrelse, dÀr jag Àr mest stolt över att jag var med och drev igenom det nya anmÀlningssystemet som ST inte tyckte var bra förrÀn berömmet började komma. MÄnga andra saker som har förbÀttrats för de aktiva har vi gjort, utan att vi i TR tagit nÄgon direkt cred.

HĂ€ftiga och intressanta möten med högt i tak med Remy/Dockered m.fl. har jag varit pĂ„, men nu kĂ€nner jag att bĂ€garen Ă€r full – och runnit över.

Ett stort tack till JÀgersros trÀnarkÄr som i veckan visade civilkurage att de inte var nöjda med tÀvlingsschemat 2018.

Jag avgÄr nu, och har berÀttat det för valberedningens ordförande i TR, Claes Svensson.  Han förstod mig och tackade för ett gott arbete för travets bÀsta under mÄnga Är.

Vi fĂ„r se i framtiden om jag dyker upp i nĂ„got travpolitiskt forum, gĂ€rna dĂ„ i en organisation som kan kalla sig ”Travsportens bĂ€sta”.

Med vÀnliga hÀlsningar
Jörgen Westholm "

/SH

Fler artiklar...

Sida 1 av 12

<< Första < FöregÄende 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 NÀsta > Sista >>

hit counter joomla