I måndags kom den länge efterlängade domen från Högsta Förvaltningsdomstolen: Tävlande med travhästar ger hästägarna rätt till momsavdrag. ”En verksamhet som består i att mot startpengar delta i travtävlingar har ansetts utgöra ekonomisk verksamhet i mervärdesskatterättslig mening”, sammanfattar HFD domen.
Domen kan i sin helhet läsas här.
Svensk Travsport betraktar HFD:s utslag som en direkt seger i den mångåriga och segslitna striden med Skatteverket om hur ägande av tävlingshästar ska beskattas. Åtskilliga hästägare har under resans gång fått se sina travhästverksamheter få avslag, eller bli omprövade med förlust av momsavdragsrätten, av skattemyndigheter. Svårigheterna och snårigheterna i skattefrågan har utav tvekan varit en hämsko för mångas intresse att köpa hästar. Samtidigt har det kategoriskt hävdats från den expertgrupp ST bildat, med vad som räknas som Sveriges främste momsexpert Jan Kleerup, som nyckelperson, att när det här kommer upp på högsta nivån HFD, så kommer hästägarna att vinna.
Så blev alltså fallet.
Det fall som valdes ut att drivas till HFD som pilotfall gällde en hästägare som haft tre-fyra täviingshästar i 30-talet år. ”AA har bedrivit verksamhet med travhästar och varit registrerad till mervärdesskatt sedan 1995. Under den tiden har hon varit licensierad tränare godkänd av Svensk Travsport. I verksamheten har det hela tiden funnits tre eller fyra hästar vilka tränats kontinuerligt och årligen tävlat vid 50–60 tillfällen. Under åren 2018–2021 var startpengen 500 kr per häst och lopp.Hennes prispengar, dvs. den ersättning som är beroende av hästens placering i loppet, uppgick under samma tid till mellan 200 000 kr och 440 000 kr per år.”, beskrivs verksamheten i domen.
Vill man göra en snäv tolkning av pilotfallet och domen blir det att HFD nu sagt att kontinuerliga verksamheter som pågått länge (i det här fallet 25-30 år) och haft tre-fyra hästar omfattas av momsbeskattningslagarna. Men det säger därmed heller inget om nystartade hästägarverksamheter, eller verksamheter som är under uppbyggnad (med unga hästar under uppträning) eller hur de som inte lyckas få sina hästar till start ska betraktas ur beskattningssynpunkt. Detta föranledde att undertecknad skickade följande mail till Svensk Travsports verkställande direktör Maria Croon:
/////
”Hej Maria!
Grattis till det fina beskedet från Hfd igår! Bra jobbat från er sida att dra detta i land till vad det ser ut som total och ovillkorlig momsskatterättslig seger för de som bedriver tävling med travhästar.
Jag har läst domen fram och tillbaka några gånger och försökt lägga mig vinn om att ta in det som verkligen står PÅ raderna – att läsa in saker MELLAN raderna ska man enligt min erfarenhet akta sig för när det kommer till domstolsutslag.
Och jag fastnar då i en sak som gör att jag anar att (trav)hästnäringen ännu inte kan andas ut och gå vidare med att travhästägande utgör att vara ”beskattningsbar person” rakt av. I domen fokuserar man ju, som jag läser det ENBART På SJÄLVA TÄVLINGSMOMENTET, det vill säga att hästen blir del av näringsverksamhet som ”beskattningsbar person” först när den kommit till start, eller möjligen går godkänt premielopp som tvååring.
Att hästen är ”beskattningsbar” så länge den är i ägo hos sin uppfödare har jag förstått tveklöst ska vara fallet, men frågan är vad som händer när den säljs som 1,5-åring till en hästägare som inte kan stoppa in unghästen i en redan befintlig näringsverksamhet där det finns tävlande hästar. Alltså typ nya hästägare. Kommer Skatteverket att neka dessa momsavdrag ända tills hästen börjar starta, hänvisande till att ”beskattningsrättigheten” inträffar först när hästen börjar tävla (långt ifrån alla hästar kommer ju till start)?”
”För att bli momsregistrerad räcker att man har ett syfte att tävla med travhästar. Det behövs ingen befintlig verksamhet. Däremot kan det vara svårt att visa och dokumentera sådant syfte. Enligt min mening ska det räcka att man köper en unghäst och lämnar den i träning för att syftet ska vara uppfyllt.”, skriver Kleerup.
Jan Kleerups uppfattning om detta är alltså att travsporten nu ska vara tillbaka på ”ruta ett” och det grundläggande som fastställdes när momsskattereglerna för travhästägande etablerades i början på 1990-talet: Så fort hästen är i professionell träning (alltså hos A-licensierad tränare) anses ”syftet att tävla” vara uppfyllt, och därmed har hästägaren rätt till momsavdrag.
Hästägarna ska dock kanske inte förvänta sig att Skatteverkets nuvarande (och som HFD alltså fastslaget felaktiga) tolkning av momslagstiftningen ändras över en natt. Det tar säkert viss tid innan nya riktlinjer från Skatteverket centralt till de lokala skattemyndigheterna, som borde bli följden av domen, så att säga hinner sippra ner genom systemet och bli genomförda. Det är också sannolikt så att de hästägare som de senaste åren ”hamnat i saxen” och nekats momsbeskattning, individuellt behöver ansöka om att återfå momsregistreringen. Frågan om det då även kanske finns möjlighet att retroaktivt, under den tid hästägaren blivit nekad momsbeskattning av skattemyndighetera, – gissningsvis i upp till fem år – få tillbaka moms, ät också i nuläget obesvarad.
Runt detta hoppas vi att ST så snart som möjligt återkommer med tips och råd hur man bäst går tillväga för att återfå momsregistrering, både när det gäller framåt i tiden och eventuell retroaktivitet för de som blivit nekade, eller har förlorat sin momsbeskattning efter att skatteymyndigheterna omprövat momsavdragsrätten.
/LARS DAHLGREN
Senaste kommentarer