Svensk Travsports incidentrapportering har nu varit öppen för alla aktiva i ungefär ett år. ”Varje dag kommer det in ärenden från måldomarna och ungefär varannan dag från aktiva”, säger Svensk Travsports SÄBA-ansvarige Karin Svensson.
Incidentrapporteringen kan gälla vad som helst, stort som smått.
– Ett typiskt ärende är att någon upptäckt något på en travbanas stallbacke som är sönder, behövs bytas ut, eller fixas till. Tidigare kanske man gick och sa till på inskrivningen, och så riskerade det att stanna någonstans utan att bli uppfångat och åtgärdat. Så kom man tillbaka nästa tävlingsdag, och det man sagt till om var fortfarande trasigt. Sådant skapar såklart irritation och missnöje, och kan dessutom vara både en arbetsmiljöfråga för stallpersonalen och olycksrisker för både två- och fyrbenta. Med incidentrapporteringen via formuläret på travsport.se är ambitionen att komma åt saker mycket snabbare och effektivare, säger Karin Svensson.
De inrapporterade ärendena hamnar dels på hennes bord, men vidarebefordras också automatiskt till den bana det berör.
– Banorna är instruerade att de snabbt ska återkoppla till anmälaren om att, och hur, de tagit hand om ärendet. Min uppgift är mest att bevaka att banorna sköter sig och hanterar incidentrapporteringen som de ska. Det är trots allt ett att nytt arbetssätt för detta som vi infört, och det kan ju ta lite tid innan allt sätter sig överallt.
Ja, inte minst gällande kunskapen om att detta rapporteringssystem finns:
– Vi tycker att vi har försökt vara duktiga på att få ut det här till alla aktiva, men ofta är det ju så att det kanske passerar i bruset ända till den stund man står där och har upptäckt något man vill rapportera. En sådan här tjänst är liksom i ständig utveckling. Jag vill verkligen rekommendera alla licensinnehavare att ladda ner formuläret från hemsidan i sina telefoner, så att man snabbt kommer åt den dag det behövs, säger Karin Svensson.
Till att börja med, från 2022, användes systemet endast av måldomare och banveterinärer, men sedan hösten 2023 är det ”allmänt”.
– Det blir allt vanligare att hästskötare incidentrapporterar när de är på väg hem i hästtransporten efter tävlingarn, vilket ju är jättebra, säger Karin Svensson, och fortsätter:
– Jag vill också poängtera att det går att lägga in bilder och filmer i anmälningsformuläret i inloggat läge. Så det är ett bra tips att. filma, eller ta en bild med mobilen på det man rapporterar, och bifoga.
Jörgen Westholm är ett bra exempel på vad det kan betyda att som aktiv ”upptäcka” incidentrapporteringsfunktionen.
– Jag hade väl hört talas om att det här fanns, men liksom inte brytt mig i det förrän jag i somras kom till en bana där de missat med ströet i de gästboxar som våra hästar hade fått sig tilldelade. Då använde jag för första gången rapporteringsmöjligheten på travsport.se. Redan morgonen efter ringde travbanechefen mig och bad om ursäkt för missen och sa att de givetvis skulle stryka debiteringen av gästboxhyran. Så det som från början blev en källa till missnöje och irritation vändes till att jag kände mig lyssnad på och att det jag rapporterade åtgärdades omedelbart, säger Jörgen Westholm.
Karin Svensson kallar detta för exemplariskt hanterat och upplever också att det är hög kvalitet i rapporteringen.
– Nästan allt vi får in är relevanta saker. Incidentrapporteringen ska inte vara en klagomur för ”allmänt gnäll” eller för att uttrycka missnöje över hur domarna dömt, och vi ser väldigt lite av sådant. Samtidigt vill jag vara tydlig med att visselblåsarfunktionen som ST också har är något annat. Vill man rapportera något som är av så allvarlig art att det kan föranleda utredningsåtgärder från ST ska man använda visselblåsarfunktionen. Incidentrapporterungen är däremot ägnad till att fånga upp sådant i vardagen som är bra att det blir snabbt fixat, så att arbetsmiljön och upplevelsen för de som kommer till våra banor ständigt kan bli bättre och, trevligare, och faktiskt inte minst viktigt, att det även minskar risken för skador och olyckor, avslutar Karin Svensson.
https://www.travsport.se/tavling/pa-tavlingsplatsen/incidentrapportering/
https://svensktravsport.reqs.se/form/incidentrapportering
/LARS DAHLGREN
Senaste kommentarer