Travtränarnas Riksförbunds årsstämma på Solvalla den 9 april, med 21 röstberättigade fullmäktigeledamötter närvarande, innehöll några viktiga beslutspunkter och motioner. Här följer en sammanfattning av vad som avhandlades.
Förslag till stadgeändring föll
Årsstämman var egentligen två. Dagen inleddes med ett extra fullmäktigemöte eftersom det fanns ett förslag till stadgeändring som skulle behandlas.
Vid förra årets stämma bifölls en motion från valberedningen med innebörden att stadgarnas paragraf 10 skulle ändras så att det blir möjligt att även till ordförande välja person som inte är, eller har varit innehavare av professionell tränarlicens. Bakgrunden till förslaget var att kunna skapa förutsättningar för ökad flexibilitet favseende att sätta samman styrelsen med optimerad samlad kompetens. Styrelsen återkom nu till årets stämma med förslag till ändrad formulering av stadgarnas paragraf 10, i enlighet med den 2024 antagna motionen.
Efter en stunds diskussion om förslagets för- och nackdelar gick frågan till sluten omröstning. Eftersom det krävs 2/3 majoritet för att stadgeändring ska gå igenom krävdes röstsiffrorna 14-7 för att stadgeändringen skulle bifallas. Röstsiffrorgna blev 11-10 i favör för att inte anta det lagda förslaget till stadgeändring, varför det hela slutade med att de 2023 antagna stadgarna inte ändras. För att bli ordförande i TR krävs alltså fortsatt att man antingen är, eller har varit, innehavare av A-licens.
Inga ändringar i styrelsen – nytt i valberedningen
Beträffande val av styrelse så stod tre ledamöter i tur att avgå: Peter Eriksson, Per C Johansson och Markus B Svedberg. Samtiga omvaldes. Omvaldes gjorde även Jan Halberg som ordförande.
Kvar i styrelsen, med tur att avgå 2026, är Conrad Lugauer, Thomas Uhrberg och Jörgen Westholm.
I valberedningen blev det lite förändringar. Anna Andersson valdes som ny ledamot i valberedningen och hon ersätter Mats Rånlund. Claes Svensson avböjde omval som valberedningens sammankallande, och han ersätts i den rollen av Alexander Nilsson. Claes kvarstår dock som ledamot i valberedningen, som i sin helhet består av: Alexander Nilsson (sammankallande), Anna Andersson, Kristian Lindberg, Patrik Nygren och Claes Svensson.
Göran Lång omvaldes som revisor. Glen Norman hade dock avsagt sig omval som revisor. Ingen ersättare till Norman valdes, varför Göran Lång är ensam lekmannarevisor i TR 2025.
Möjlig höjning av medlemsavgiften 2026
Travtränarnas Riksförbund har de senaste åren, liksom alla andra, fått vidkännas kostnadsökningar. Delvis inflatoriskt drivna, men framförallt för att den fysiska mötesaktiviteten kommit igång, och har ökats, påtagligt sedan de nedstängda pandemiåren. Kostnader för att vara med på ST-möten belastar också i högre grad än tidigare nu banors och BAS-organisationers ekonomier.
Mot bakgrund av detta hade valberedningen föreslagit att medlemsavgiften skulle höjas från 100 kr till 500 kr/år. Detta mötte dock resistans, inte på grund av medlemsavgiftens storlek, utan grundat i att många travtränarföreningar redan haft sina årsmöten för 2025 när handlingarna till TR:s stämma kom. Föreningarna hade därför redan fastställt medlemsavgiften till den lokala travtränareföreningen utifrån förutsättningen att medlemsavgiften till TR (som tas ut via lokalföreningarna) skulle vara oförändrat 100 kr.
Stämman beslutade därför att medlemsavgiften ska vara oförändrat 100 kr under 2025, och att uppmana valberedningen att, om det blir aktuellt att föreslå höjning 2006, så ska detta kommuniceras i så god tid att föreningarna kan anpassa medlemsavgiften i de lokala travtränareföreningen till den av valberedningen föreslagna höjningen av TR-medlemsavgiften.
15 motioner – här är besluten
Avslutningsvis så hade stämman 15 motioner att behandla. Här är dessa motioner i korthet, samt vad stämmans beslut blev:
Romme/Rättvik:
1. Vad är hästvälfärd och hur mycket kan man bryta mot den innan man förbrukat sin rätt att inneha licens?
Stämmans beslut: TR:s styrelse anmäler Romme/Rättviks frågeställning till dagordningen vid mötet i Samverkansgruppen för hästvälfärdsfrågor den 22 april.
Jägersro:
2. Jägersros Tränarförening föreslår att ST skyndsamt ser över möjligheter och potential i den jonmobilitetsmasspektrometer som finns beskriven i Sulkysport 16 januari i år. Om denna innovation fungerar som beskrivet så är det av allra största vikt att ST införskaffar jonmobilitetsmasspektrometer till de svenska travbanorna.
Stämmans beslut: Motionen bifölls.
Solvalla:
3. Tävlingsunderlagets kvalitet: Föreningen vill att vi höjer kvaliteten på underlaget vi tävlar på genom en obligatorisk banmästarutbildning för alla banor så vi kan få en mer jämn kvalitet mellan banorna.
Stämmans beslut: Motionen bifölls. Se även Axevallas motion 12.
4. Säkerhetsspårets regler och kvalitet: Vi vill få till en regel så vi kan använda säkerhetsspåret vid galopp utan att bli diskad. Som det är idag så används inte säkerhetsspåret på ett bra sätt. Vi vill helt enkelt kunna köra tillbaka in i fältet efter att man fått ner galoppen.
Stämmans beslut: Motionen bifölls. Se även Axevalla motion 11. Stämman beslutade att utse en bollplankskommitté bestående av två-tre A-tränare för samtal och diskussioner med Erik Adielsson om hur användningen av säkerhetsspåren reglementsmässigt ska vara reglerad och utformad. Marc Elias utsågs till sammankallande i denna kommitté. Marc anmälde att Tomas Dalborg redan var tillfrågad om att bistå med inspel till ST i denna fråga.
(Kommentar: ST:s reglementskommitté beslutade 2025-03-19 att uppdra åt den från 2025-02-01 anställde domarchefen Erik Adielsson att jobba igenom frågan om säkerhetsspåret.)
5. ”Stängd” anmälan sista 30 minuterna: Föreningen vill att inga hästar ska få plockas bort ur startlistan under anmälningstidens sista 30 minuter. Exempel: Anmälan avslutas 09:00. Från 08:30 och framåt får inga hästar tas ur anmälningslistan, endast läggas till.
Stämmans beslut: Motionen bifölls.
6. Prestationsförväntan vid anmälan-Grön, gul, röd gubbe.: Föreningen vill gå vidare med möjligheten att låta tränaren på enkelt sätt fylla i förväntad prestation av hästen:
Röd: Behöver lopp i kroppen.
Gul: Inte riktigt toppform.
Grön: Förväntar mig en bra prestation.
Stämmans beslut: Motionen bifölls.
7. Vart böterna går vid grov störning: Idag om ett ekipage drabbas av en grov störning (som oftast leder till en diskvalifikation eller ett mindre framgångsrikt resultat) så drabbas inte bara hästägaren i detta fall av en utebliven intäkt men står samtidigt kvar med kostnaderna som det innebär att starta en häst. Denna motion yrkar att TR ska driva för att böterna som döms till den skyldige ska oavkortat gå till den drabbade hästägaren som får lite plåster på såren istället för att det ska gå till Svensk Travsport.
Stämmans beslut: Motionen bifölls.
(Kommentar: Frågan var under 2024 uppe på ST:s styrelsenivå, på intiativ från Travhästägarna. ST:s styrelse beslutade då, efter att frågan beretts i reglementskommittén, att inte ändra nuvarande regler.)
Hagmyren
8. Ändra ordinarie anmälan till STL till måndagar.
Stämmans beslut: Motionen bifölls.
(Kommentar: Frågan behandlades även vid TR:s höstmöte 2024-11-20, då ett enigt möte ställde sig bakom det i motionen framförda förslaget. Svensk Travsport är redan inne i process för att från 2026-01-01 genomföra bland annat denna förändring av anmälningsdagar)
9. Ändra lunchtravets start till kl 14.00.
Stämmans beslut: Motionen bifölls. TR:s styrelse uppdrogs att begära att få ta del av det beslutsunderlag ATG hänvisat till bestående i att en förändring av starttiden för lunchtravet skulle innebära risker för omsättningstapp.
10. Någon form av kommitté bakom Mattias Stenby, för att förbättra propparna både för varmblod och kallblod.
Stämman beslut: Motionen bifölls. TR:s styrelse uppdrogs att utse en kommitté som kan fungera som bollplank till den nationella propositionsskrivaren.
Axevalla
11. Säkerhetsspåret användning vid galopperande häst.: Tävlingsbanorna har byggt säkerhetsspåren för sammanlagt över flera miljoner kronor och vi ska endast använda dessa för säkerhets skull, när vi egentligen kan förbättra upplevelsen för aktiva samt publik om vi ändrar i reglementet och det till och med utan kostnad.
Stämmans beslut: Motionen bifölls. Se Solvallas motion 4.
12. Utbildning för Banmästare: Idag har vi många banmästare/banskötare som tyvärr inte håller måttet att få till en bra tävlingsbana eller träningsbanor och detta beror nog på att det ej finns en utbildning eller liknande för ändamålet.
Stämmans beslut: Motionen bifölls. Denna motion är till sin andemening och syfte identisk med Solvallas motion 3.
13. Kontrollant för V75-tävlingar: Vi är inne på samma problem som vid motionen för banmästarutbildningen fast lite annorlunda då det enbart handlar om V75 som är vårt Champions League. Tillsätt en person för södra, en för mellan och en för norra Sverige för att kontrollera stallbacken samt banorna under V75-tävlingar för att utreda om banan kan ha kvar V75 i framtiden. Lägg press på banorna att ha sina stallbackar, värmningsslingor och tävlingsbanor i ordning för att ha kvar V75.
Stämmans beslut: Stämman konstaterade att Svensk Travsport sedan ett par år tillbaka har rapporteringsverktyget Reqs, som alla aktiva kan använda i inloggat läge för att rapportera vad man upplever är brister i faciliteter och kvalitet i samband med tävlingar. Den kontrollfunktion som motionen efterlyser finns alltså i praktiken redan, i form av alla aktiva. Stämman uppdrog till TR:s styrelse att TR ska hjälpa till att sprida informationen om att Reqs finns, samt även att ha en länk direkt till Reqsfunktionen på TR:s hemsida.
14. Vinnarpaddock för att möjliggöra att värma i bakvarv: Mantorp, Lindesberg, Visby och Axevalla har vinnarpaddockar där man plockar in vinnarhästen för säkerhets skull i främsta syfte. Vi tycker att alla banor från och med 2027 ha en vinnarpaddock för att erbjuda tillräckligt bra värmningsmöjligheter.
Stämmans beslut: Motionen bifölls. Stämman uppmanar travtränareföreningar att i sina travsällskap driva att skapa vinnarpaddock. Stämman betonar att det finns många fördelar med en vinnarpaddock vid sidan av tävlingsbanan. Dels den säkerhetsmässiga, men även den arrangörsmässigt (att värmningar/banskötsel kan pågå utan att behöva ta hänsyn till en pågående segerceremoni), samt inte minst även för upplevelsen för kretsen runt vinnarhästen.
Fredrik Fransson
15. Förbättringsförslag på travsport.se gällande BAS-föreningarna: För att behålla och dessutom få nya medlemmar behöver BAS-föreningarna engagera sina medlemmar mer i aktuella frågor. Föreningarna bör få tillgång till Svensk Travsports potenta Sportsystem. För att bli medlem i en BAS-organisation ska man logga in på och registrera sig på Sportappen på Travsport.se. under en egen meny som kallas exempelvis medlemskap Dessutom ska man som inloggad i Sportappen kunna välja vilken eller vilka travsällskap man ska vara medlem i.
Stämmans beslut: Motionen bifölls. Samtidigt noteras att Fredrik Fransson här anmält motionen personligen, och inte via sin hemmabanas travtränarförening, vilket är den normala föreningsdemokratiska väg motioner ska hanteras.
/Lars Dahlgren
Senaste kommentarer