Ordf. Jan Halberg 070-641 74 03 jan.halberg@wangen.se

Thomas Uhrberg och Jörgen Westholm hade ett möte med Petter Johansson 2/8-2017, och här kommer anteckningar från mötet.

* Treåringar 2018
1. TR föreslår klassindelningar där lägsta propositionen ska vara stängd vid 49 999 kronor och hästarna kan ej ha vunnit lopp.
2. Klass två: Stängd vid 99 999 kronor.
3. Klass tre: Stängd vid 149 999 kronor.
4. Klass fyra: Stängd vid 199 999 kronor.
Höja antalet lopp för ston, och en högre intjäningsprocent måste till – till exempel fördel ston kan köras i flertalet lopp. Förslag: Fördel ston, högst 150 000 kronor för ston, hingstar 100 000 kronor. 2140 meter med bilstart.
Från juli månad tycker vi att man även ska köra några så kallade maidenlopp (hästar som ej vunnit) i öppen klass.
Så lite treåringslopp som möjligt på luncherna, för hästägarna måste ha möjlighet att se sina hästar så mycket som möjligt i inledningen på karriären.
Sportcheferna på landets banor bör runt första november innan tävlingsschemat spikas höra med alla tränare när de tycker att det är lämpligt att debutera sina treåringar för kommande år, så kallad stallkoll och ST sammanställer svaren för att sedan fördela loppen lämpligt under året.
Många kollegor tycker att Breeders Crown är svårmatchat på grund av enbart sex försök, och sex går vidare i varje. Vi tycker att det är lämpligare med nio försök, där fyra från varje lopp går vidare.
Då kan vi få en bättre geografisk spridning på försöken också.

* V75-klasserna – så ska de göras om
Vi anser att V75-klasserna bör höjas med tanke på att prispengarna höjs med 20 procent, då ska även propositionerna hänga med i utvecklingen och höjas med cirka 20-25 procent per division.
Max sex försök per meeting, ettan och tvåan har företräde till final.
Flera unghästlopp på kupongen så att de som satsar på V75 även får vara med i tv-cirkusen på lördagarna.
Flera stolopp med fasta propositioner och någon typ av final, liknande Diamantstoet.

* Insatslopp
I insatslopp ska seedningen ta hänsyn till ägare och tränare.

* Tävlingsdagsplanering
Bör ses över, då våra medlemmar upplever dålig geografisk kontroll.

* Måndagsluncher
TR har frågat tidigare om möjlighet finns att slippa tävla måndagsluncher, på grund av mycket aktiviteter i stallarna. Petter har försökt titta på en lösning, men får inte till det på grund av att Norge har ett avtal med PMU om måndagstävlingar. Han förstår problematiken, och jobbar på en lösning.

* Lunchtrav
TR frågade åter om att starta lunchtraven 14.00, men Petter förklarade att det genererar ingen omsättning. Han förstår problematiken, men har ingen lösning. Han berättade att omsättningen på luncherna är väldigt hög kontra andra tävlingsdagar som börjar på eftermiddagen.

* Lördag/söndag – dåliga starttider
TR påpekade även lördagskvällarna, som inte passar för personalen och det är svårt med logistiken. Petter kollar på alternativ, och försöker få andra länder att tävla lördagskvällar och hade några tankar på gång. Förmiddagstravet på helgerna startar 11.10, men TR påvisade att det genererar låg omsättning och dåligt intresse. Petter höll med, och ska ta det med ATG.

* Delade lopp
När lopp delas, och tränare har fler än två hästar anmälda som ska starta, bör anmälningscentralen ta hänsyn till att tränare får välja vilka hästar som ska starta i vilka lopp. Om en ägare har två anmälda, ska de givetvis komma i varsitt lopp.

* Ponnypropositioner på travsport.se
TR ser gärna att ponnypropositionerna står bredvid varandra, och inte blandas med ”storhästpropparna”. Som läget är för tillfället upplever många det som rörigt.

* Storlopp
TR ser gärna att i lopp med 500 000 kronor eller mer till vinnaren skickas A-dopningsprovet till Hongkong som vi hört anses vara världens ledande dopinglaboratorium.

Thomas och Jörgen anser mötet som positivt där Petter lyssnade på oss och tyckte att vi hade många goda idéer med oss från medlemmarna.
Nytt möte äger rum i september, så är det några av medlemmarna som har sportfrågor som ni tycker ska tas upp, mejla i så fall till Staffan Osterling på staffan.osterling@telia.com