Ordf. Jan Halberg 070-641 74 03 jan.halberg@wangen.se

Med tanke på den pågående diskussionen om tävlingsdagsplanering och Xpresstravet ger TR här sin syn på saken.

Vi anser att Solvalla ska vara en nationalarena med klass, givetvis med en egen tävlingsdag.

Vi aktiva tycker inte att Xpresstravet är en lämplig produkt på den näst största speldagen på veckan.

Våra medlemmar, tränare och kuskar, har inget förtroende för denna produkt – och vi företräder ju även vår personal och hästägare. När våra hästägare även väljer att ej åka på trav när de har startande häst tycker vi det är ytterst alarmerande för framtiden. Vi anser att hästägarna och tränarna är den viktigaste parten för att få travet att fungera och ingen av dessa gillar Xpress. Vi förstår att det ev. kan bli nån typ av omsättningsminskning, men det är en risk vi får ta. STs styrelse och ledning bär ansvaret som ej satt ner foten tidigare och satt stopp för detta. ATG driver spel och ST ska värna om sporten vilket vi inte tycker man har gjort på rätt vis. Så nu är det dags för alla basorganisationer och aktiva att säga ifrån. Bort med Xpress!

Nu när ryktena dessutom pratar om Solvalla på tisdagar tycker vi man är på helt fel spår, detta skulle drabba Jägersro och Eskilstuna hårt som redan har inarbetade tisdagar. Låt Solvalla köra varje onsdag, med uppehåll från Elitloppet fram till Jubileumspokalen. Men givetvis då en annan vanlig tävlingsdag en dag i veckan under sommaren, med tanke på det stora hästbeståndet runt Stockholm bör tävlingstillfällen finnas.

Kanske dags att lyfta frågan om nationalarena igen, likt Frankrike och Norge, där förbunden driver nationalarena (Vincennes och Bjerke)?

Som det är nu så är särintressena för stora, så det alternativet vore därmed att föredra – alla travsällskap skulle ha vinning utav ett sådant upplägg.

Tävlingsprogrammet för 2018 ska göras inom kort och nu är det hög tid för alla att agera och tala om för STs styrelse och ledning att detta är inte acceptabelt.

Mvh Travtränarnas Riksförbunds styrelse.