Ordf. Jan Halberg 070-641 74 03 jan.halberg@wangen.se

För att få till en budget i balans för 2024 har Svensk Travsports styrelse tvingats besluta om nedskärningar i prispengar och uppfödarmedel.

Minskningen av de totala medlen till hästägare och uppfödare blir 25 miljoner kronor, men samtidigt höjs också startanmälningsavgifterna så att kostnaden för hästägarna ökar med 10,0 miljoner. För de som äger tävlingshästar blir den samlade budgeteffekten minus 40 miljoner kronor eftersom cirka 4,5 miljoner kronor riktas som uppfödarpremier till svenskfödda varmblod som tävlar i de nordiska grannländerna i det som i budgetsammanställningen kallas satsningar.

Det stod egentligen klart redan när budgeten för 2023 togs i december 2022 att risken för att nivån på medlen till aktiva 2024 inte skulle kunna lämnas orörd. Ett antal arbetsgrupper började tidigt 2023 jobba med scenarion som tog sikte på ett samlat sparbeting på travförbundet, banorna och de aktiva på 100 miljoner kronor, där de aktivas ”tårtbit” från början var 55 miljoner kronor.

Det ska samtidigt sägas att det finns risk för ”indirekta försämringar” för de aktiva beroende på hur banorna lyckas individuellt med sina respektive ekonomier och budgetar. Banornas medel minskas med totalt 32 miljoner kronor ur ST:s centrala budget, och detta kan även komma att påverka de aktiva negativt på olika sätt. En kostnadspost i banornas ekonomi som görs om blir till exempel banprogrammen ”vanliga tävlingsdagar”, och utskicken av banprogram, som ska göras enklare och billigare.

Svensk Travsports styrelse har även fattat ett annat beslut som påverkar fördelningen av prispengar: Från och med kullen född 2022 ändras upplägget på Premiechansen så att premiechansade hästars prispåslag i årgångsloppsfinalerna sänks från 100 procent till 50 procent. Under 2024 gäller ändringen sålunda endast ett lopp: Uppfödningslöpningen. De cirka 15 mijoner kronor per kull som detta ”lösgör” läggs istället på först och främst försök och semifinaler i Breeders Crown. Syftet är att sprida medlen från Premiechansen på fler hästar.

Travtränarnas Riksförbund delar den uppfattning som ändringen av Premiechansen ger uttryck för, att fler två-fyraåriga hästar än nu ska få möjlighet att generera bättre näringsförutsättningar för sina ägare. Samtidigt kan konstateras att omgörningen av Premiechansen inte utgör någon förstärkning av de samlade medlen till unga hästar, utan endast en omfördelning ”inom segmentet”.

TR har därför tillskrivit ST om att Premiechansen bör, efter att den egentligen inte förändrats sedan den infördes för tiotalet år sedan, genomlysas i en större utvärdering. Genomlysningen ska syfta till att ta fram förslag som ger systemet premielopp/Premiechansen en mer strategisk roll gällande att stimulera ägande av, och tävlande med, kvalitativa unga (svenska) hästar. TR har föreslagit Svensk Travsport att en arbetsgrupp bildas med uppdraget att övergripande se över Premiechansen, och har erbjudit sig att vara med i en sådan grupp.

Här är förändringarna i prispengar/uppfödarmedel som blir effekten av budgetbeslutet i Svensk Travsports styrelse 2023-12-14.

Satsningar

(+12,4 mkr inklusive uppfödarmedel)
Åtta fasta priser i samtliga lopp upp till 25 000 kr i förstapris (+3,5 mkr)
Svenska uppfödarmedel i alla nordiska varmblodslopp (+4,5 mkr)
Åby har självvalt avstått prismedel 2022 och 2023 för att kunna bygga prispotten i Åby World Grand Prix 2024. (+3,4 mkr)
Minst 18 000 kr i förstapris på Arvika, Hoting, Lycksele, Karlshamn och Oviken (+0,6 mkr)
Från 2024 körs V64-Xpress koncept hela året på fredagkvällarna. (+0,4 mkr)

Besparingar

(-37,4 mkr inklusive uppfödarmedel)
Färre lopp på vinterns lunchtävlingar (-2,2 mkr)
54 färre lopp fördelade på 27 lunchtrav som körs måndag-tordag under januari-mars.
16 färre lopp sena lördagskvällstrav som inte är breddloppsdagar (-1,1 mkr)
36 lopp färre på X-pressonsdagarnas andrabana (-4,5 mkr)
15 färre tävlingsdagar, vilket blir 120 färre lopp (-10,0 mkr)
Banornas flexibla prisutrymme (-7,9 mkr)*
Riktade prismedel till storlopp (-3,7 mkr)
Riktade storloppsprismedel sänks från cirka 37 till cirka 33 mkr
Solvallas vardagslopp (-3,5 mkr)
Inga UET-finaler 2024 (-4,5 mkr)

*) Banornas ”flexibla utrymme” på 77 mkr minskas till 70 mkr. Dessa pengar ger banorna möjlighet att ha några egna större lopp, högre golvnivå i vardagstravet eller skriva ut extralopp.

Avgiftshöjningar

Kostar hästägarna 10,0 mkr
Startanmälningsavgiften i STL-lopp höjs från 200 kr till 400 kr.
Startanmälningsavgiften i ”vanliga lopp”höjs från 80 kr till 200 kr.
Startanmälningsavgiften i breddlopp höjs från 80 kr till 100 kr.

/LARS DAHLGREN